Scoliose

Wat is scoliose

Scoliose (oudgrieks: skolios = krom) is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de rug (wervelkolom). Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben. Die bolling wordt gibbus genoemd.

002 (2)001 (2)

 

 

 

 

 

 

Oorzaken

In 80% van de gevallen is de oorzaak van de scoliose onbekend (idiopatische scoliose). De idiopatische is het meest voorkomende type scoliose. In de meeste gevallen vindt men dus geen oorzaak voor de scoliose, wat niet wil zeggen dat er geen oorzaak is. De oorzaak is door de wetenschap nog niet ontdekt. Er zijn wel aanwijzingen dat er sprake is van meerdere oorzakelijke factoren, waaronder een erfelijke factor, mogelijk in de vorm van verzwakking van het bindweefsel en een neurologische factor in de vorm van een stoornis in het centrale zenuwstelsel. Bij de idiopathische scoliose zijn de spieren en wervels aanvankelijk normaal aangelegd, maar er ontwikkelt zich tijdens de groei een vervorming/kromming.

Oorzaken van een niet-idiopatische scoliose zijn: aangeboren wervelafwijkingen, afwijkingen in het wervelkanaal, degeneratieve afwijkingen (‘slijtage’), neuromusculaire aandoeningen, spierdystrofie, polio, syndroom van Marfan, tumoren, reumatische afwijkingen en geboorte-afwijkingen.

Gevolgen van een scoliose

Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en soms beperkt dat ook de werking van de longen. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat hun rug er anders uit ziet dan die van anderen. Scoliose kan door de lichamelijke beperkingen en cosmetische effecten een grote impact hebben op het dagelijks leven en de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van een patiënt en zijn/haar omgeving.

Behandeling 

Scoliose gaat nooit vanzelf over. Als kinderen nog in de groei zijn, kan het zelfs verergeren. Scoliose moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren. De diagnose moet worden vastgesteld door een orthopeed. De behandeling is er in de eerste plaats op gericht om de verkromming van de wervelkolom tot stilstand te brengen.

Hoe eerder een Scoliose ontdekt wordt, hoe beter het resultaat van een behandeling kan zijn. Het hoofddoel van een behandeling is er voor te zorgen dat je wervelkolom niet verder vergroeit. De behandeling van Scoliose duurt vaak erg lang. De behandeling van Scoliose wordt gedaan door therapie, gebruik van een brace of gipskorst of een operatie. Totdat je uitgegroeid bent, blijf je sowieso onder controle bij een orthopeed of therapeut.

Meer informatie

Meer informatie over scoliose kunt u vinden op de Vereniging van scoliosepatiënten. Ook op de website van het Maastricht UMC+ kunt u veel informatie vinden over scoliose www.mumc.nl, gebruik daarbij de zoekterm scoliose in de zoekbalk.