Onderzoek en behandeling

Na een intakegesprek, een lichamelijk onderzoek en gegevens van de arts wordt er een patiëntspecifiek behandelprogramma opgesteld. Als eerste is het belangrijk dat de patiënt zelf inzicht krijgt in het verloop van de scoliose. Zo heeft iemand met een scoliose altijd een voorkeur voor het bewegen “met de bocht mee”, waardoor ongemerkt en onbedoeld de verkromming in de rug erger wordt. Wanneer de patiënt zich hiervan bewust is kan dit veranderd worden. Er wordt dan ook gestart met houdingscorrecties die goed toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Zo leert de patiënt te staan, zitten en lopen op een wijze die de scoliose afremt.

Daarnaast komen er specifieke oefeningen aan bod waarmee tegen de bocht van de wervelkolom in geoefend wordt. Deze oefeningen worden gecombineerd met ademhalingstechnieken. De therapeut kan verdere ondersteuning bieden met specifieke handvattingen en mobilisatie technieken. Het patiënt-specifieke behandelprogramma kan thuis gemakkelijk worden herhaald.

De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling. Deze behandelmethode kan gecombineerd worden met een brace-behandeling. In ernstige gevallen kan besloten worden door de artsen tot een fixerende operatie. In alle gevallen kan de Schroth therapeut begeleiden, adviseren, informeren en ondersteunen bij het leren omgaan met de scoliose.

Het doel

Het doel van de scoliose specifieke therapie is de scoliose verminderen. stabiel te houden, of af te remmen in toename. Daarnaast behoren tot de doelen houdingsverbetering (cosmetisch aspect) en/of pijnvermindering.

20180124_161227a 20181005_171650a

Na 9 maanden Schroth therapie en fulltime brace behandeling.

Vooral bij oudere scoliosepatiënten maar ook bij patiënten met andere wervelkolomdeformiteiten komen geregeld pijnklachten voor. De Schroth oefeningen kunnen helpen om deze klachten te voorkomen of te verminderen.

Voor wie

De schroth methode is een geschikte behandelmethode voor kinderen, tieners en volwassenen met een scoliose, al dan niet in combinatie met een brace of operatie. Ook bij mensen met een asymmetrische houding of pijnklachten kan deze methode verlichting geven. Schroth therapie is ook toepasbaar voor bijvoorbeeld M. Scheuermann, waarbij er sprake is van een ronde, gebogen rug (kyfose).

Vergoeding van de behandeling

De patiënt komt in aanmerking voor een chronische indicatie als er sprake is van een ‘progressieve scoliose’, waarbij deze diagnose gesteld is door de orthopeed. De therapie kan dan vergoed worden uit de basisverzekering met een verwijzing van de arts. Inden er geen recht is op een chronische indicatie kan de therapie vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Kinderen onder de achttien jaar krijgen altijd achttien behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Het is altijd aan te raden om van te voren navraag te doen bij uw verzekering.


20150606_163424 (2)20150606_160047DSC_0782 (3)